Fasolka po bretońsku
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 10, czerwiec 2016 16:35
- Super User
Fasolka po bretońsku
Składniki na ok. 6 porcji:
- 400g białej fasoli „Jasiek”
- 150g wędzonego boczku
- 150g kiełbasy
- 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek
- 4- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
- Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
- Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
- Zasmażkę dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić jeszcze zupę do smaku.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 1 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin
Całkowity czas przygotowania: do 14 godzin
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |