Na ciepło

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

 

  • 1 bakłażan
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, sól ziołowa
  • trochę oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.

 

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

 

Mozzarellę pokroić w plasterki.

 

Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.

 

 

 

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 70 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski