Na ciepło
- Szczegóły
- Kategoria: Przystawki i przekąski
- Opublikowano: czwartek, 26, maj 2016 19:43
- Super User
Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- sól, sól ziołowa
- trochę oleju
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 70 minut
|
|
Ilość porcji: |
ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |