Mararon

Spaghetti Bolognese

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300g makaronu Spaghetti
  • tarty parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni