Mararon
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:52
- Super User
Spaghetti Bolognese
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 300g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100ml wywaru mięsnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 300g makaronu Spaghetti
- tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
- Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
|
|
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |