Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
  • 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody
  • ok. 500ml zakwasu na żurek
  • suszony majeranek (łyżka lub więcej)
  • ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
  • jajka (ok. 6 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
  2. Osobno ugotować jajka na twardo.
  3. Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
  4. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski