Rybne

Placki ziemniaczane z łososiem

 

Składniki na ok. 4 porcje:

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

 

Dip:

 

  • 100g serka kremowego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
  • garść sałaty rukola
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

 

  • ok. 200g łososia wędzonego
  • olej do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
  3. Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
  4. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
  6. Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.

 

 

Czas:

Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni