Mięsne

Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim

 Składniki na 6 sztuk:

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie sera mozzarella (ok. 200g)
  • papryka konserwowa
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i cukinię. Usmażyć. Na końcu dodać fasolę. Posolić i popieprzyć. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W połowie kwadratów zrobić nacięcia jak na zdjęciu. (Można nożem, jeśli nie macie takiego wałka lub zrobić dowolny wzorek według uznania).

 

Kwadraty ciasta bez wzorku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć mięso mielone, pozostawiając odstęp od brzegów.

 

Mozzarellę pokroić w plasterki.

 

Papryki pokroić na kawałki.

 

Na mięsie ułożyć plasterek sera i kawałek papryki. Przykryć ciastem ze wzorkiem. Boki dobrze skleić. Ciasto posmarować z góry rozkłóconym jajkiem

 

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

 

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni