Na zimno
- Szczegóły
- Kategoria: Przystawki i przekąski
- Opublikowano: czwartek, 26, maj 2016 19:59
- Super User
Rogaliki ze szpinakiem
Składniki na 24 rogaliki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 100g świeżego szpinaku
- ok. 250g sera feta
- ok. 8 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- białko
Sposób przygotowania:
- Ser feta rozgnieść na miazgę mikserem lub widelcem. Dodać przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku.
- Mieszając, dodawać stopniowo olej. (Oleju dodać tyle, aby powstała kremowa pasta. Nie może być za płynna).
- Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szpinak umyć i osuszyć. Pokroić na drobno.
- Rozłożyć ciasta francuskie i każde pokroić na 12 trójkątów.
- Na każdym trójkącie rozsmarować trochę pasty serowej, pozostawiając odstęp od brzegów i posypać szpinakiem.
- Trójkąty zwinąć od podstawy w rulonik i uformować rogaliki.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania: 30 min. !html
Czas gotowania: 45 min. !html
Czas oczekiwania: 15 min. !html
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. !html
|
|
Ilość porcji: |
24 sztuki |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |