Na zimno

Rogaliki ze szpinakiem

Składniki na 24 rogaliki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 100g świeżego szpinaku
  • ok. 250g sera feta
  • ok. 8 łyżek oleju
  • 2  ząbki czosnku
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • białko

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta rozgnieść na miazgę mikserem lub widelcem. Dodać przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku.
  2. Mieszając, dodawać stopniowo olej. (Oleju dodać tyle, aby powstała kremowa pasta. Nie może być za płynna).
  3. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Szpinak umyć i osuszyć. Pokroić na drobno.
  5. Rozłożyć ciasta francuskie i każde pokroić na 12 trójkątów.
  6. Na każdym trójkącie rozsmarować trochę pasty serowej, pozostawiając odstęp od brzegów i posypać szpinakiem.
  7. Trójkąty zwinąć od podstawy w rulonik i uformować rogaliki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. !html
Czas gotowania: 45 min. !html
Czas oczekiwania: 15 min. !html
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. !html
Ilość porcji

Ilość porcji:

24 sztuki

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski