Warzywne

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 200g makaronu wstążki (tagliatelle)
  • 500g zielonych szparagów
  • 30g masła
  • 250g brązowych pieczarek
  • ok. 6 świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub młodej, zielonej cebulki
  • 50g orzechów włoskich
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Odstawić na bok.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Odstawić na bok.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Odstawić na bok.
  4. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Masło roztopić na patelni. Dodać szparagi i smażyć, na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut.
  5. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do szparagów dodać przygotowane pieczarki i smażyć dalej, aż woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Następnie dodać makaron, czosnek niedźwiedzi i orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni