Mięsne

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 szklanki ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 500ml wywaru najlepiej mięsnego
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
  2. Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
  4. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
  5. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Uwagi:

Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem do garnka z gorącą wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.   
Jeśli pozostaną niewykorzystane zblanszowane liście kapusty, można je wyłożyć na dno i górę naczynia żaroodpornego, wówczas liście gołąbków się nie przypieką.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni