Warzywne

Pieczone ziemniaki z nadzieniem

Składniki:

  • 1 pita bread round
  • parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
  • 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 3-4 łyżki mleka
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • trochę soku z cytryny
  • 100g boczku lub szynki
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
  2. Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
  3. Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć  na patelni na oleju.
  4. Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
  5. Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
  6. Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. !html
Czas gotowania: 45 min. !html
Czas oczekiwania: 15 min. !html
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. !html
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

 

Warzywne

Pieczone ziemniaki z nadzieniem

Składniki:

  • 1 pita bread round
  • parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
  • 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 3-4 łyżki mleka
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • trochę soku z cytryny
  • 100g boczku lub szynki
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
  2. Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
  3. Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć  na patelni na oleju.
  4. Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
  5. Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
  6. Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. !html
Czas gotowania: 45 min. !html
Czas oczekiwania: 15 min. !html
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. !html
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

 

Na zimno

Rogaliki ze szpinakiem

Składniki na 24 rogaliki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 100g świeżego szpinaku
  • ok. 250g sera feta
  • ok. 8 łyżek oleju
  • 2  ząbki czosnku
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • białko

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta rozgnieść na miazgę mikserem lub widelcem. Dodać przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku.
  2. Mieszając, dodawać stopniowo olej. (Oleju dodać tyle, aby powstała kremowa pasta. Nie może być za płynna).
  3. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Szpinak umyć i osuszyć. Pokroić na drobno.
  5. Rozłożyć ciasta francuskie i każde pokroić na 12 trójkątów.
  6. Na każdym trójkącie rozsmarować trochę pasty serowej, pozostawiając odstęp od brzegów i posypać szpinakiem.
  7. Trójkąty zwinąć od podstawy w rulonik i uformować rogaliki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. !html
Czas gotowania: 45 min. !html
Czas oczekiwania: 15 min. !html
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. !html
Ilość porcji

Ilość porcji:

24 sztuki

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

 

Mięsne

Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim

 Składniki na 6 sztuk:

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie sera mozzarella (ok. 200g)
  • papryka konserwowa
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i cukinię. Usmażyć. Na końcu dodać fasolę. Posolić i popieprzyć. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W połowie kwadratów zrobić nacięcia jak na zdjęciu. (Można nożem, jeśli nie macie takiego wałka lub zrobić dowolny wzorek według uznania).

 

Kwadraty ciasta bez wzorku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć mięso mielone, pozostawiając odstęp od brzegów.

 

Mozzarellę pokroić w plasterki.

 

Papryki pokroić na kawałki.

 

Na mięsie ułożyć plasterek sera i kawałek papryki. Przykryć ciastem ze wzorkiem. Boki dobrze skleić. Ciasto posmarować z góry rozkłóconym jajkiem

 

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

 

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

 

 

 

 

 

Na ciepło

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

 

  • 1 bakłażan
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, sól ziołowa
  • trochę oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.

 

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

 

Mozzarellę pokroić w plasterki.

 

Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.

 

 

 

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 70 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski