Warzywne

Pieczone ziemniaki z nadzieniem

Składniki:

  • 1 pita bread round
  • parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
  • 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 3-4 łyżki mleka
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • trochę soku z cytryny
  • 100g boczku lub szynki
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
  2. Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
  3. Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć  na patelni na oleju.
  4. Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
  5. Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
  6. Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. !html
Czas gotowania: 45 min. !html
Czas oczekiwania: 15 min. !html
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. !html
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski