Fasolka po bretońsku
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 10, czerwiec 2016 16:35
- Super User
Fasolka po bretońsku
Składniki na ok. 6 porcji:
- 400g białej fasoli „Jasiek”
- 150g wędzonego boczku
- 150g kiełbasy
- 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek
- 4- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
- Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
- Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
- Zasmażkę dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić jeszcze zupę do smaku.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 1 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin
Całkowity czas przygotowania: do 14 godzin
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zupa kukurydziana
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 10, czerwiec 2016 16:32
- Super User
Zupa kukurydziana
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki kukurydzy (1 puszka ok. 425ml, waga samej kukurydzy ok. 285g)
- 4 cienkie plasterki boczku
- 1 cebula
- 2- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1- 2 małe papryczki chili
- 2- 3 łyżki mąki pszennej
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, czarny pieprz
- szczypta cukru
- trochę natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę odsączyć na sitku.
- Ok. ¾ kukurydzy zalać wywarem. Zagotować, a następnie gotować 10 minut.
- Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko.
- Boczek usmażyć na patelni. Odstawić na bok.
- Chili pokroić w cienkie krążki.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Dodać chili. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo zmiksowaną zupę ciągle mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać resztę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać z boczkiem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 1 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin
Całkowity czas przygotowania: do 14 godzin
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zupa ogórkowa
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 10, czerwiec 2016 16:20
- Super User
Zupa ogórkowa
Składniki na ok. 7- 8 porcji:
- ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
- 2,5 litra wody
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
- 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
- posiekany koperek
- masło i olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
- W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
- Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
- Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
- Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 2,5 godzin
|
|
Ilość porcji: |
ok. 7- 8 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Żurek wielkanocny
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 10, czerwiec 2016 16:26
- Super User
Żurek wielkanocny
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 kawałki suszonych grzybów
- ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
- 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczka soli
- 1,5 litra wody
- ok. 500ml zakwasu na żurek
- suszony majeranek (łyżka lub więcej)
- ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
- jajka (ok. 6 sztuk)
Sposób przygotowania:
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
- Osobno ugotować jajka na twardo.
- Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
- Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
|
|
Ilość porcji: |
ok. 6- 7 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |