Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 400g białej fasoli „Jasiek”
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g kiełbasy
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4- 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
  2. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
  4. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
  6. Zasmażkę dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić jeszcze zupę do smaku.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 1 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin
Całkowity czas przygotowania: do 14 godzin
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

 

Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki kukurydzy (1 puszka ok. 425ml, waga samej kukurydzy ok. 285g)
  • 4 cienkie plasterki boczku
  • 1 cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1- 2 małe papryczki chili
  • 2- 3 łyżki mąki pszennej
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • trochę natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę odsączyć na sitku.
  2. Ok. ¾ kukurydzy zalać wywarem. Zagotować, a następnie gotować 10 minut.
  3. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko.
  4. Boczek usmażyć na patelni. Odstawić na bok.
  5. Chili pokroić w cienkie krążki.
  6. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Dodać chili. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo zmiksowaną zupę ciągle mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać resztę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Podawać z boczkiem.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 1 godziny
Czas oczekiwania: 12 godzin
Całkowity czas przygotowania: do 14 godzin
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

 

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
  6. Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 2,5 godzin
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7- 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

 

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
  • 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody
  • ok. 500ml zakwasu na żurek
  • suszony majeranek (łyżka lub więcej)
  • ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
  • jajka (ok. 6 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
  2. Osobno ugotować jajka na twardo.
  3. Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
  4. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski