Mararon
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:52
- Super User
Spaghetti Bolognese
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 300g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100ml wywaru mięsnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 300g makaronu Spaghetti
- tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
- Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
|
|
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Rybne
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:48
- Super User
Placki ziemniaczane z łososiem
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Dip:
- 100g serka kremowego
- 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
- garść sałaty rukola
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ok. 200g łososia wędzonego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
- Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
- Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
- Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Mięsne
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:41
- Super User
Gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 2 szklanki ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 500ml wywaru najlepiej mięsnego
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
- Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
- Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
- Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Uwagi:
Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem do garnka z gorącą wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.
Jeśli pozostaną niewykorzystane zblanszowane liście kapusty, można je wyłożyć na dno i górę naczynia żaroodpornego, wówczas liście gołąbków się nie przypieką.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Warzywne
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:44
- Super User
Makaron ze szparagami i pieczarkami
Składniki na ok. 4 porcje:
- 200g makaronu wstążki (tagliatelle)
- 500g zielonych szparagów
- 30g masła
- 250g brązowych pieczarek
- ok. 6 świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub młodej, zielonej cebulki
- 50g orzechów włoskich
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Odstawić na bok.
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Odstawić na bok.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Odstawić na bok.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Masło roztopić na patelni. Dodać szparagi i smażyć, na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Do szparagów dodać przygotowane pieczarki i smażyć dalej, aż woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Następnie dodać makaron, czosnek niedźwiedzi i orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Pizza
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:33
- Super User
Pizza Hawajska
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- ananas w puszce
- 200g szynki
- sos pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy, albo ketchup)
- 200g sera żółtego typu Ementaler
- suszone oregano
- suszona bazylia
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć i wymieszać z wodą. Dodać cukier, 2-3 łyżki mąki i odstawić na 10 minut.
- W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą.
- Zaczyn dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić na gładką masę.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Ciasto wyłożyć na największą blachę posmarowaną tłuszczem.
- Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas oczekiwania: 15 min.
Całkowity czas przygotowania: 2 godz.
|
|
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |