Mararon

Spaghetti Bolognese

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300g makaronu Spaghetti
  • tarty parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

 

Rybne

Placki ziemniaczane z łososiem

 

Składniki na ok. 4 porcje:

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

 

Dip:

 

  • 100g serka kremowego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
  • garść sałaty rukola
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

 

  • ok. 200g łososia wędzonego
  • olej do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
  3. Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
  4. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
  6. Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.

 

 

Czas:

Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

 

 

 

Mięsne

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 szklanki ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 500ml wywaru najlepiej mięsnego
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
  2. Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
  4. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
  5. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Uwagi:

Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem do garnka z gorącą wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.   
Jeśli pozostaną niewykorzystane zblanszowane liście kapusty, można je wyłożyć na dno i górę naczynia żaroodpornego, wówczas liście gołąbków się nie przypieką.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

 

Warzywne

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 200g makaronu wstążki (tagliatelle)
  • 500g zielonych szparagów
  • 30g masła
  • 250g brązowych pieczarek
  • ok. 6 świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub młodej, zielonej cebulki
  • 50g orzechów włoskich
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Odstawić na bok.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Odstawić na bok.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Odstawić na bok.
  4. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Masło roztopić na patelni. Dodać szparagi i smażyć, na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut.
  5. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do szparagów dodać przygotowane pieczarki i smażyć dalej, aż woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Następnie dodać makaron, czosnek niedźwiedzi i orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

 

Pizza

Pizza Hawajska

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • ananas w puszce
  • 200g szynki
  • sos pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy, albo ketchup)
  • 200g sera żółtego typu Ementaler
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z wodą. Dodać cukier, 2-3 łyżki mąki i odstawić na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą.
  3. Zaczyn dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić na gładką masę.
  4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto wyłożyć na największą blachę posmarowaną tłuszczem.
  6. Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min.     
Czas gotowania: 45 min.     
Czas oczekiwania: 15 min.     
Całkowity czas przygotowania: 2 godz.     
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski