Mięsne
- Szczegóły
- Kategoria: Dania główne
- Opublikowano: piątek, 27, maj 2016 18:41
- Super User
Gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 2 szklanki ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 500ml wywaru najlepiej mięsnego
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
- Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
- Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
- Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Uwagi:
Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem do garnka z gorącą wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.
Jeśli pozostaną niewykorzystane zblanszowane liście kapusty, można je wyłożyć na dno i górę naczynia żaroodpornego, wówczas liście gołąbków się nie przypieką.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |